Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Hotnews
Anul şi data apariţiei: 12/3/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: A.N.
Titlul articolului: Contestatia PRM la Legea uninominalului, respinsa de Curtea Constitutionala a Romaniei
Acces online: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-2561753-contestatia-prm-legea-uninominalului-respinsa-curtea-constitutionala-romaniei.htm_Guvernului__contestat_de_Basescu_la_Curtea_Constitutionala.htm=5251


Numele cotidianului

Magistratii Curtii Constitutionale au decis astazi respingerea contestatiei formulate de Partidul Romania Mare la Legea uninominalului.

Contestatia, care a fost depusa la 6 martie, a fost semnata si de parlamentari PC si un independent.

Acestia au adus o serie de critici punctuale pentru unele articole care, in opinia lor, pot afecta principiile democratice privind pluripartitismul si rolul partidelor politice.

In sesizarea inaintata Curtii Constitutionale, PRM a sustinut ca depunerea a cinci salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat conditioneaza exercitarea dreptului de a fi ales pe criterii de avere.

Sesizarea aminteste si de pragul electoral alternativ care nu mai este procentual, ci se raporteaza la obtinerea a sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si trei pentru Senat.

Decizia de astazi a Curtii Constitutionale este definitiva si irevocabila.

Legea uninominalului poate fi astfel promulgata de presedintele Traian Basescu.

Reactii politice dupa adoptarea Legii Uninominalului

Anghel Stanciu, PSD
"Este o zi importanta in Parlament, pentru PSD si pentru mine, care, impreuna cu colegul Voicu, suntem artizanii acestui vot. Romania ar fi a cincea tara din UE ce nu mai are vot pe lista. Sistemul nu este perfect, dar ofera sanse egale tuturor. Toti sunteti pe primul loc la start, regret ca nu s-a gasit o solutie prin care sa fiti pe primul loc toti si la linia de sosire".

Bogdan Olteanu, PNL
“Sper sa nu se mai caute chitibusuri constitutionale acolo unde probabil nu sunt, sper ca presedintele sa promulge legea cat mai repede. PNL se teme ca introducerea in lege a prevederii referitoare la alegerea prin vot uninominal a presedintilor de consilii judetene sa nu fie un pretext pentru atacarea legii la Curtea Constitutionala. Din punctul meu de vedere, amendamentul este constitutional. Dar putem oricand sa avem o surpriza de la Curtea Constitutionala, de care eu as vrea sa ma feresc”

Cristian Radulescu, PD-L
"PD-L vede acum plecat vaporul acestui sistem uninominal. Este un prim pas, vor mai fi, evident, niste modificari pe parcurs, oricum este foarte important ca proiectul a fost votat in acest moment. Mai devreme sau mai tarziu ajungeam aici. Sa trecem la aplicarea legii asa cum este cat mai curand".

Marton Arpad, UDMR
"UDMR  s-a abtinut de la vot pentru ca prin acest sistem nu isi alege poporul reprezentantii, ci niste sisteme matematice.  98% dintre romanii din strainatate raman fara drept de vot si ma refer aici  la cei  care nu lucreaza cu acte legale in strainatate si nu au acel tip de pasaport de cetatean roman cu domiciul in strainatate".

Marcu Tudor, PRM
"Dupa adoptarea entuziasta si prosteasca a uninominalului, veti plimba carutul prin Cismigiu. PRM a votat impotriva pentru ca ne-am saturat sa intre in Parlament mafioti, hoti, pungasi sau parlamentari cumparati de acesti mafioti. Imi voi pune deoparte o suma de bani pentru a va trmite felicitari tuturor  care nu vor mai prinde un loc".

Dragos Dumitriu, PC
"Se poate spune ca este o lege acceptabila, cu exceptia alegerilor presedintilor de CJ. Vreau sa-mi felicit colegii pentru tenacitatea cu care au  militat pentru o lege curata. Am remarcat ca legea a fost adoptata la 31 de ani de la marele cutremur din 1977. De atunci Ceausescu a innebunit. Sa fim foarte atenti pentru ca daca nu vom colabora toti riscam sa o luam intr-o directie la fel de periculoasa".

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.